Betalingsmetoder
Levering

Bitestikelbetændelse

Epididymitis som bitestikelbetændelse også kaldes for opstår som oftest, når der er en infektion, der spreder sig fra urinrøret til gennem sædlederne og videre til bitestiklerne.

Den infektion og betændelse der opstår, kan komme på grund af flere typer af mikroorganismer.

Grundlæggende set deler man patientgrupperne op i to grupper, hvor den ene gruppe er under 35 – 40 år, mens den anden er over den nævnte alder.

I den førstnævnte gruppe, opstår betændelsen næsten altid på grund af en infektion med klamydia. Dette betyder, at infektionen er sket igennem samleje.

Den anden gruppe, hvor patienterne er over 35 – 40 år, vil ofte få betændelse i bitestiklerne på grund af bakterier, som normalt ligger til grund for infektioner i urinvejene. Her kan nævnes E. Coli, som den største synder. Dette betyder, at smitteårsagen hos ældre over den nævnte alder, normalt set, vil være fordi de har sten i urinvejene eller fordi de har en forstørret blærehalskirtel (godartet). Hertil kommer, ar der er flere episoder, hvor grunden til smitten og dermed betændelsen kan udpeges.

Bitestikelbetændelses symptomer 

De absolut mest normale smerter man føler, er stærke smerter i pungen, som næsten altid holder sig til den ene side. Smerten vil også kunne lokaliseres til sædstrengen, der går fra pungen og op til den nedre region af bughulen. Den sygdomsramte vil opleve, at bitestiklen hæver op, hvilket kan virke ganske voldsomt, og samtidig bliver meget øm.
Efterhånden som betændelses spreder sig, vil hele området omkring pungen hæve op, ligesom huden vil rødme og være øm.
Der vil normalt også forekommer feber hos vedkommende, ligesom flere patienter klager over smerter under vandladning, at der oftere skal gås på toilettet for at urinere, og at der kan komme udflåd.

Behandling af bitestikelbetændelse 

Den eneste måde at behandle betændelse i bitestiklerne er igennem at give antibiotika, samt absolut ro i sengen under perioden med feber. Patienten vil normalt først efter en uge opleve, at der sker en forbedring i sygdomstilstanden. Patientens pung kan først forventes at være fuldt ud normal igen efter et flertal måneder. Kønssygdommen klamydia smitter ved seksuelt samvær, og derfor skal en eventuel partner til manden, uanset længden af forholdet, også undersøges og eventuelt også behandles, hvis mikroorganismerne findes. Hvis der derimod findes bakterier i urinvejene, skal det overvejes om grunden til infektionen kan være en sygdom, der kræver behandling.

Tal med din læge 

Hvis du har bekymringer eller eventuelle spørgsmål i forhold til din behandling, vil det være en god idé at tage en samtale med din læge, hvor I gennemgår planen for behandlingen, så du ved, hvordan lægen har tænkt sig at behandle sygdommen, ligesom du hele tiden kender det næste skridt i behandlingen.

Det kan være skræmmende at gå igennem en oplevelse med betændelse i bitestiklerne. Der sker fysiske forandringer i og omkring pungen, som kan hæve meget voldsomt op, ligesom smerten i pungen kan være ganske så stærk og vedvarende. Det er med til at påvirke psyken, ligesom det også kan indvirke på forholdet til en eventuel partner. I kan måske have svært ved at tale om det, og her vil en samtale med en samlivsterapeut være en god begyndelse for at finde tilbage til hvem I er, og hvordan jeres forhold skal udvikle sig efter sygdommen er helbredt. Som mand er det også meget normalt at føle sig mindre værd, når man bliver ramt af en sygdom, der involverer kønsdelene, og det kan få manden til at trække sig tilbage og holde sine tanker og bekymringer for sig selv, hvilket kan skade et forhold. Her vil en terapeut, og specielt en samlivsterapeut kunne rådgive og vejlede omkring det, at manden er sat ud af spillet set i forhold til penis og pung, i de næste mange måneder, som det kan tage før hævelse, rødme og smerte igen forsvinder fra pungen og området omkring denne.

Kontakt til en terapeut kan I få igennem jeres læge. Det er under denne samtale med terapeuten ofte en god idé, hvis både manden og kvinden er tilstede, da problemet ikke kun er mandens, men i den grad også kvindens. Det samme kan nævnes omkring samtale med en psykolog, hvis han ønsker at vende sine tanker med en fagperson, kan det være en god investering at tage et par timers samtale med en psykolog, der kan finde ind til, hvordan det kan være, at de specifikke følelser kommer op til overfladen. Det kan føre til et gladere og friere liv efterfølgende.