Betalingsmetoder
Levering

Brystudvikling hos mænd

Gynækomasti eller mandlig brystudvikling sker på grund af ændringer i det hormonelle niveau i mandens krop. Det går ind og stimulerer kirtelvævet i brystet.

Hvorfor sker der udvikling af bryster hos mænd? 

Når der sker en ubalance i forholdet mellem det kvindelige kønshormon og det mandlige, vil der opstå en uligevægt, hvilket vil gøre, at der er mere østrogen (det kvindelige kønshormon).

Årsagerne kan være flere. Det kan være en forøget produktion af det kvindelige kønshormon, en mindre produktion a det mandlige kønshormon eller en generel formindsket følsomhed overfor det mandlige kønshormon i brystets kirtelvæv.

Grunden til uligevægten mellem de to kønshormoner, kan i nogle tilfælde forklares med, at testiklernes funktion langsomt er for nedadgående. De kan ikke længere lave den nødvendige mængde af det mandlige kønshormon, og det giver så ubalancen.

Udover at testiklerne måske ikke fungerer som de skal, kan anledningen være sygdomme af forskellige slags, overvægt hos manden, et for stort indtag af alkohol, misbrug af steroider eller stoffer. Det kan også komme på grund af bivirkninger fra medicin.

Undersøgelse og stilling af diagnose 

Hvis du føler dig besværet af dine bryster som mand, skal du henvende dig til din praktiserende læge, som vil undersøge dig med henblik på at fastslå, om det er brystkræft, hvilket er meget sjældent hos mænd eller om det er brystudvikling.

Din læge vil eventuelt også have behov for at føle dig på dine testikler. Dette sker for at mærke om der er knuder.

Hvis din læge mistænker brystkræft eller gynækomasti, altså brystudvikling, vil du blive sendt til en mammografisk undersøgelse på Radiologisk Afdeling på et sygehus. Herefter vil du komme til at tale med en specialist omkring det videre forløb.

Ud fra erfaringen, vil undersøgelserne ende ud med, at ca. 50 % af de personer, der sendes til undersøgelse på sygehuset have en årsag til udviklingen af bryster. Denne årsag er i disse tilfælde for de fleste af patienterne en hormonel sygdom, som for langt de fleste af patienterne forsvinder igen af sig selv indenfor 6 – 8 måneder. Det er ikke nødvendigt at iværksætte en behandling.

Hos de patienter som er meget slanke, og som samtidig meget har store bryster, eller hvis lægerne ikke kan finde en specifik grund til den uønskede brystudvikling hos manden, vil der sættes ind med en operation, som har som hovedmål at fjerne brysterne, så patienten kan få et normalt liv.

To krav der skal opfyldes, for at manden kan blive sendt til operation er, at brysternes størrelse ikke må være mindsket. De skal altså holde samme størrelse eller så skal de være vokset.

Det andet krav er, at manden selv skal ønske at få en operation, hvor brysterne bliver opereret bort.

Fremtiden 

Brystudvikling hos dig som mand er på ingen måde farligt. Der er ikke nogen fare forbundet med at udvikle bryster. Der hvor det kan være til besvær, er, det kan have indflydelse på andre dele af kroppen, og derfor er det en god idé at tale med din læge omkring, hvordan du som mand med brystudvikling undgår at udvikle sygdomme på grund af dine bryster. Det kan også hjælpe dig i dit privatliv, hvis du føler, at det giver dig problemer i hverdagen. Det kan være, at på arbejdet, på stranden eller i svømmehallen, hvor du kan blive udfordret i forhold til folks normer, og hvad der er normalt. Det er selvsagt ødelæggende for psyken, og der kan opstå behov for at tale med en psykolog eller terapeut omkring dit situation, som kan give dig input på dine tanker, og hvis du har behov for det, komme med vejledning, råd og hjælp til hvordan du får det bedre med dig selv igen, for udvikling af bryster hos mænd er en sygdom, der rammer ligeså hårdt psykisk, som den gør fysisk, og måske endda endnu hårdere.

Hvis du har en partner, kan der blev behov for, at din partner tager med og taler med terapeuten, for at I i fællesskab kan få jer begge tilbage til det liv, I ønsker. Udover, at det er hårdt for dig som mand, kan det også tage meget hårdt på kvinden, som blot står og ser på, og som måske føler sig overset og ikke elsket.