Betalingsmetoder
Levering

Gonoré

Gonoré er en seksuelt overført sygdom, der hovedsageligt smitter mænd. Gonoré kommer på grund af smitte med bakterien gonokokker, som lettest overføres ved sex mellem mænd.

Gonorés symptomer hos mænd 

Hele 80 % af de smittede mænd, vil opleve at få de velkendte symptomer i løbet nogle dage. Hos mænd vil symptomerne være, at der vil komme et tyktflydende gult udflåd fra penis, samt det vil føles som at urinere knust glas.

Sker det at mænd ikke modtager behandling for gonoré, kan de risikere, at betændelsestilstanden spreder sig til mandens bitestikler, hvilket vil få den ene del af pungen til at hæve voldsomt op. Infektionen kan endda sprede sig, og sætte sig i leddene, hvilket vil gøre dem ømme, og det vil blive svært at bevæge sig.

Gonoré rammer ikke så ofte kvinder, som det rammer mænd, og ud af de kvinder, det rammer, vil kun ca. 1/3 af dem opdage det, og derfor søge læge. Symptomerne hos kvinder begrænser sig ofte til en øget mængde udflåd fra vagina. I meget sjældne tilfælde kan kvindens led hæve og blive ømme.

På grund af så mange kvinder ikke får stillet en diagnose, så vil en stor del kvinder risikere at udvikle underlivsbetændelse.

Hvis en kvinde er gravid, og hendes gonoré ikke kommer under behandling, risikerer gonoréinfektionen at blive overføres til det nyfødte spædbarns øjne. Symptomerne hos spædbarnet vil vise sig som en meget volsom øjenbetændelse.

Årsagerne til gonoré 

Gonoré kan fås kun gennem at have sex med et andet menneske. Hos manden sidder gonorébakterien, i urinrøret, mens bakterien hos kvinder sidder både i urinrøret samt i hendes livmoderhals. Bakterien kan, i nogle tilfælde også findes i endetarmen og i svælget, men dette hører til sjældenhederne.

Herudover er det yderst vigtigt at klargøre, at gonorébakterien ikke har mulighed for at overleve uden for kroppen, hvilket giver som resultat, at du ikke kan smittes ved at sidde på toilettet, hvor en smittet har siddet, ligesom du ikke kan smittes ved normal social omgang med andre.

Hvornår skal du søge læge? 

Hvis du begynder at få udflåd fra penis eller vagina, skal du søge læge med henblik på at få stillet en diagnose og modtage behandling. Det samme gør sig gældende, hvis du har en infektion i dine bitestikler eller hvis du får underlivsbetændelse. Det er af yderste vigtighed at søge lægehjælp for at få den rette behandling, så sygdommen ikke bliver værre.

Hvordan undgår du at blive smittet med gonoré? 

Den absolut bedste beskyttelse mod gonoré er at benytte kondom under samleje. Kondomet skal være på under samlejet, både i forbindelse med vaginalsexsamt anal- og oralsex. Dette på grund af at bakterien også kan findes i endetarmen og i svælget, og derved kan smitte under sex.

Hvis et kondom benyttes under hele sexakten, vil risikoen for at sygdommen overføres falde betydeligt.

Er gonoré udbredt i Danmark? 

Gonorébakterien er på kraftigt tilbagetog i Danmark, og i de øvrige lande der omgiver os. Normalt er det hovedsageligt mænd, der dyrker sex med andre mænd, samt mænd der rejser udenlands, der smittes.

Selvom gonoré efterhånden er meget sjælden herhjemme, er det stadigvæk vigtigt at have i tankerne, at gonoré er ret så hyppig at finde i baltikum, Rusland, Asien og i Afrika.

Undersøgelse og behandling 

Når du kontakter lægen, vil lægen tage en prøve at udflådet, som lægen så vil undersøge i et mikroskop for at se, om det indeholder spor af gonorébakterien gonokokker.

Hvis gonokokker bakterierne konstateres vil lægen udskrive specielle antibiotika, som enten skal tages igennem en indsprøjtning eller i tabletform. Normal penicillin fungerer ikke længere på grund af resistens.

Efter behandlingen er sat i værk, vil gonorésymptomerne hurtigt forsvinde og efter en uge, vil langt de fleste af de smittede være raske.

Hvis du er bange for, at du er smittet, og hvis du har en af de tidligere nævnte symptomer, skal du tage kontakt til din læge, som vil undersøge dig og eventuelt påbegynde en behandling.

Hvis en gonoréinfektion behandles i tide, er den på ingen måde farlig, og vil kun medføre en smule ubehag igennem smerter ved vandladning og som udflåd.

Bemærk, at der skal en læge til at stille en diagnose, da der også kan være tale om andre former for sygdomme og kønssygdomme, som kræver anden behandling for at være virkningsfuld.