Betalingsmetoder
Levering

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus, balanitis xerotica obliterans eller lichen sclerosus et atrophicus er tre betegnelser for den samme kroniske lidelse. Det er en betændelse i huden, som giver en meget tynd hud, som samtidig let går i stykker, da den er så skør. Tilstanden giver hudforandringer, og kan ramme overalt på menneskekroppen, men der er 500 % større sandsynlighed for, at lichen sclerosus rammer op penis, end den sætter sig andre steder på kroppen.

Ser vi på udbredelsen af sygdommen blandt drenge og mænd af alle aldre, så rammer lichen sclerosus hovedsageligt drenge og mænd, der ikke er omskårede. Man kan altså måle en forskel i udbredelsen af denne sygdom, udelukkende når der fokuseres på om omskæring er foretaget på patienten eller ej.

Årsager til lichen sclerosus 

Man kender ikke grunden eller grundene til, at folk smittes med lichen sclerosus. Der er visse teorier, men intet der er bevist.

Symptomer på lichen sclerosus 

Lichen sclerosus, viser sig ofte som kløe på de ramte områder. Det vil normalt være på penishovedet. Du kan også opleve, at din forhud vil begynde at snævre ind, og du kan få det, der kaldes for en forhudsforsnævring. Din forhud kan endda blive så snæver eller tætsluttet omkring penishovedet, at du får svært ved at lade dit vand.

Dine hudforandringer, som denne lidelse vil give, kan være gule, røde, der kan være pigmenter, huden kan være hævet op, ligesom der kan dannes sår. Disse hudforandringer kan også give problemer ved samleje, da det kan gøre ondt og svie hos manden.

Skulle du have lichen sclerosus på andre steder end på penis, vil det eneste symptom oftest være kløe.

Diagnose på lichen sclerosus 

Hvis du har alle eller nogle af ovennævnte symptomer, skal du tage kontakt til din læge, som vil undersøge dit penishoved samt din forhud. Dette vil lægen sammen med din sygehistorie og din oplevelse af symptomerne bruge til at stille en diagnose.

Behandlingen 

Hvis du har denne lidelse på andre steder end penis, behøver du normalt ikke gennemgå en behandling.

En behandling af lichen sclerosus på penis, vil ofte inkludere, at penishovedet og forhuden skal vaskes i lunkent vand hver dag, og gerne et par gange om dagen. Ligeledes skal en mild kortisonsalve smøres på de angrebne områder. Salven smøres på to gange om dagen i ti dage til to uger. Hvis salven, mod forventning, ikke fungerer, vil du få en ny og kraftigere kortisonsalve udskrevet, som du så skal bruge i stedet for din milde salve. Når den kraftigere salve begynder at virke, skal du igen vende tilbage til brugen af den milde kortisonsalve, som du har fået udskrevet.

Efter du har vasket dig selv, vil en god fugtighedscreme eller en olie, som påsmøres huden, kunne hjælpe til at holde huden fugtig. Det er nemlig vigtigt, at huden ikke tørrer ud, så du skal efter bad ikke gå rundt og lufttørre dig i for lang tid ad gangen.

Du skal også undgå at komme i kontakt med for kraftige parfumer, cremer, sæber m.m. Når du vælger undertøj, skal det ikke være lavet helt eller delvist af bomuld. Dette kan fremprovokere en reaktion på dit ramte område. Du skal heller ikke alt for stramtsiddende tøj på.

Seksuel afholdenhed kan også blive nødvendigt for at lade kroppen kunne hele sig selv. Under sex vil huden blive udsat for tryk og irritation, og dette vil ikke bidrage til din helbredelse.

Skulle det blive nødvendigt med en endnu stærkere kortisonsalve, kan din læge udskrive Klobetasol, som er en særdeles stærk salve med kortison i, der vil kunne slå langt de fleste tilfælde af lidelsen ned.

Den påsmøres huden to gange hver dag, i otte til ti uger. Herefter sættes dosen ned til en enkelt gang dagligt, og igen kan den sættes ned efter nogen tid, til at smøres på en gang pr. uge.

Skulle lidelsen komme igen, kan dosen sættes op til to gange dagligt i nogle uger, hvorefter der igen trappes ned. Hvis det er svært at holde lidelsen i bero, kan du bede din læge om at udskrive et andet lægemiddel til dig. To af dem er pimekrolimus og tretinoin.

Til slut kan den bedste løsning blive at foretage en omskærelse igennem et kirurgisk indgreb. Her fjernes forhuden, hvilket nedsætter risikoen markant for, at lidelsen skal komme tilbage.