Betalingsmetoder
Levering

Mandligt hårtab

Androgen alopeci, som er det latinske navn for mandligt hårtab, dækker over den mest normale lidelse, som påfører mænd hårtab. Årsagen er en medarvet overfølsomhed overfor testosteron, på nogle steder af hovedbunden.  Det er på ingen måde farligt, ligesom det ikke betyder, at den ramte mand har et dårligere helbred end andre, det betyder blot, at der er en overfølsomhed tilstede.

Derfor finder mandligt hårtab sted 

Nogle steder i hovedbunden, hos nogle mænd, er særdeles følsomme overfor testosteron, som er det mandlige kønshormon. Testosteron findes i blot hos mænd, og det får hårsækkene til at skrumpe, hvilket er en dårlig ting, da det er herfra vores hår gror. Hårsækkene ender med at blive så små, at hårene der falder af, ikke kan skiftes ud med nye hår. Hårsækkene er dog stadigvæk i live, men de kan bare ikke klare at danne nye hår.

Normalt begynder dette, når manden er 20 – 30 år gammel, og det følger altid samme mønster for lidelsen.
Der kommer først høje tindinger, hvorefter hårgrænsen nogle gange bliver formet som et m. De hår der er tilbage, vil næsten altid være mere fine i konsistensen, og de vil slet ikke vokse ligeså hurtigt, som de tidligere har gjort. Generelt kan det siges, at jo hurtigere en mand taber håret, jo mere voldsomt vil hårtabet føles for ham.

Kan mandligt forebygges? 

Mandligt hårtab ligger programmeret ind i generne, og de mænd der taber håret, vil derfor være arveligt belastet. Hårtabets størrelse kan variere fra person til person. Det er muligt for lægen at tilbyde behandling med medicin, men det er kun hos enkelte, det fungerer. 

Behandling af mandligt hårtab 

At tabe håret eller skaldethed vil i Danmark ses som en naturlig del af at blive ældre, og derfor vil en eventuel behandling ikke være dækket ind af den offentlige kasse. Du skal med andre ord selv betale for behandlingen, og den kan både være dyr og meget langvarig.

En medicinsk mulighed for behandling er at købe håndkøbsmidlet Regaine, som til dels hjælper håret med at vokse ud igen. Statistikken siger, at op til 25 % af brugerne, vil opleve at det giver en vis tilvækst af håret. Op til hele 90 % af de mænd der benytter sig af Regaine, vil få hårtabet bremset. Det er ikke en mirakelmedicin, og du vil få det største udbytte af lægemidlet, hvis du er mellem 20 – 30 år, og at det først er indenfor de seneste fem år, du er begyndt at tabe håret, samt at der ikke er fuldkommen skaldethed, eller at der ikke er skaldethed i tindingerne.

Regaine skal tages hele livet igennem. Hvordan du tager det, kan du få oplyst hos lægen eller hos dit apotek.

Finasterid er en tablet, som udskrives på recept, og den har til formål at behandle hårtab hos mænd. Den fungerer ved at gøre det sværere for testosteronet at omdanne sig til hormonet, der er årsagen til hårtabet.
Hele 86 % af de brugere, der har testet midlet, har fået nyt hår, men hos nogle brugere er der observeret mindsket lyst til sex og impotens. Denne tablet skal også tages hele livet ud. 

Plastikkirurgien kan hjælpe 

Hvis man, som mand, virkelig ønsker at få sit hår tilbage, så er en plastikkirurgisk behandling den absolut eneste løsning, der virkelig vil hjælpe. Samtidig slipper manden for at spise medicin resten af livet.

Der er grundlæggende tre typer af plastikkirurgiske behandling. Den ene er en hårtransplantation. Her vil kirurgien tage hår fra nakken og flytte dem op på issen. En hårtransplantation passer bedst til mænd, hvis mangel på hår sidder på den forreste del af hovedet. Om du kan få denne transplantation afhænger bl.a. om flere ting som alder og farven på dit hår med mere.

En anden måde at afhjælpe dit hårtab er igennem en delvis fjernelse af din hårbund. Denne type af behandling passer bedst til mænd, der har en hårløs plet allerøverst på hovedet.

Lapkirugi er den tredje mulighed, og kan kombineres med en strækning af den del af hovedbunden, hvor der sidder hår tilbage.

Det er vigtigt, at du taler med din læge, om lige præcis hvilken behandling du bør vælge, både ud fra et succeskriterie, men også set ud fra dit budget. Det er ikke billigt at behandle hårtab.