Betalingsmetoder
Levering

Natlig vandladning

Nykturi, som natlig vandladning også kaldes, betegner trangen til at gå op om natten for at lade vandet. Mange mennesker står, hver nat, op for at gå på toilettet, fordi de ikke kan holde sig. Står du op, for at gå urinere, 3 eller flere gange per nat, skal du tage kontakt til din læge med henblik på at tage en samtale omkring mulighederne for at hjælpe dig.

Natlig vandladning er den absolut største grund til, at man vågner om natten. Mange ældre mennesker, har ganske naturligt, en mindre blære end da de var unge, hvilket betyder, at den ikke kan rumme så meget urin, så de skal oftere op for at tømme sig. Mennesker over 60 år, er i gennemsnit, oppe og urinere mindst en gang pr mat, og oftest også flere gange. Det er helt normalt, og vil normalt ikke kræve behandling for at løse det. Det er kun, hvis det bliver oplevet som ødelæggende for nattesøvnen på grund af, antallet af gange, vedkommende skal op, der vil overvejes at behandle det.

Årsagen til natlig vandladning 

Grunden til, at vi mennesker har en stor produktion af urin, kan have mange forskellige grunde.
Nogle af dem kan være, at du har meget vand i benene under dagen, hvilket så skal tisses ud, når du lægger dig ned, og tager benene op om natten. Grunden til at du får vand i dine ben, kan have flere forskellige årsager. Nogle af dem kan være hjertelidelser, nyresygdomme eller problemer med leveren. I yderst sjældne tilfælde kan det også skyldes åreknuder.

Det er dog vigtigt at pointere, at uanset om du er syg eller om eller ej, vil din krop opsamle vand, som så skal urineres ud i løbet af nattetimerne. Når hjernen sover, begynder hjertet at øge gennemstrømningen af blod gennem dine nyrer. Det giver som resultat, at dine nyrer begynder at arbejde med at udskille de affaldsstoffer og den overskydende væske, som din krop har opsamlet i løbet af dagen. Dette munder ud i, at du skal op og lade vandet ud på natten.

En helt anden årsag til, at du skal op og lade dit vand om natten, er på grund af at dit hormon, som hedder vasopressin, ikke produceres i lige så høj grad om natten, som om dagen. Vasopressins opgave er, at sørge for, at dine nyrer hovedsageligt producerer urin om dagen, så du ikke skal vækkes om natten for at skulle gå på toilettet. Et underskud på dette hormon kan gøre, at din krop vil fortsætte med at producere store mængder urin om natten, hvilket gør, at du er tvunget til at stå op og gå på toilettet.

Hvis du snorker eller har søvnapnø, vil du få nogle trykændringer i din brystkasse, som vil skabe en forøget produktion af urin om natten. Det sker på grund af et hormon, der skabes, når trykændringerne i brystkassen forekommer.

Andre årsager kan være, at du drikker alt for meget væske om aftenen, eller at du indtager for store mængder af frugt og grønt, som har et stort indhold af vand. Dette gør, at du også skal på toilettet oftere.

Igen kan medicin være vanddrivende, ligesom sukkersyge du præcis har fået diagnose på eller en ubehandlet sådan, også være anledningen til en øget natlig vandladning.

For mange mænd, kan en forstørret prostata, hvilket er noget, de fleste mænd får med alderen, også være synderen. Der kan være flere årsager til, at prostata forstørres bl.a. cancer i prostata, derfor er det en god idé at tage kontakt til din læge, hvis du, som mand, oplever problemer med en øgt natlig vandladning.

Hertil kommer en lang række andre lidelser, der kan være årsag til din nykturi.

Behandling af natlig vandladning 

Mistænker du, at du har nykturi, skal du samtale med din læge, som vil spørge ind til din situation, og tit vil din læge også bede om at få en urinprøve, samt at få lov til at undersøge din prostata. Dette vil din læge gøre gennem at mærke på den igennem endetarmen.

Når lægen finder en årsag til din natlige vandladning, kan der foretages forskellige tiltag, som kan afhjælpe dit problem. Det kan være at tage evt. medicin, som er vanddrivende, om eftermiddagen, i stedet for om aftenen. 

Hvis du har vand i benene under dagen, kan det være en mulighed at tage støttestrømper på, så vandet presses væk fra din ben, under dagen, i stedet for, at det skal ske om natten.

Behandlingen afhænger af den bagvedliggende årsag til din natlige vandladning, og du skal derfor tage en snak med din læge, hvor I gennemgår dine muligheder for at få en bedre nattesøvn.