Betalingsmetoder
Levering

Svamp i lysken

Tinea cruis eller svamp i lysken, opstår på grund af en infektion som huden pådrager sig i området omkring lysken og i nogle tilfælde også på pungen.

Stort set alle mennesker har svampe levende på sig, og der kan være tale om en enkelt art eller flere forskellige. Nogle af disse giver svamp i din lyske. Svampene spiser afstødte hudceller, og er normalt helt uskadelige. Der er altså ingen grund til at være urolig, hvis du mistænker svamp i lysken.

De svampearter der giver svamp i lysken, foretrækker mænd fremfor kvinder. Det betyder, at det oftere er mænd, der får svamp i lysken. Svampene holder meget af fugtige omgivelser, der samtidig er varme, hvilket gør mænd der er meget aktive, og eventuelt også en dårlig hygiejne til det perfekte mål.

Symptomer på svamp i lysken 

Det første man vil opdage som vært for svampen, er oftest kløen og den svie, der kan komme i området, hvor lyskesvampen har angrebet.

Der vil også kunne ses et, ofte stort, område i lysken, der er rødbrunt i farven, og som skæller, Det kan også gå helt ned ved og på pungen. Kanten af udslættet vil stå i skærende kontrast til den hud, der ikke er angrebet.

Risikogruppen 

De personer der har absolut størst risiko for at pådrage sig en omgang lyskesvamp, er mænd og overvægtige personer, samt mennesker der har sukkersyge.

Hvordan kan du undgå at få lyskesvamp? 

Det bedste du kan gøre for at holde lyskesvamp samt helt undgå den er gennem at vaske dig meget grundigt hver eneste dag. Du skal også huske at tørre dig nøje, efter du har vasket dig, da du ellers giver en god grobund for nye bakterier. Du skal også sørge for at skifte tøj hver dag, og det gælder specielt dit undertøj, som kan blive varmt og fugtigt i løbet af en dag med fysisk aktivitet, hvilket er en god vækstplads for lyskesvamp.

Sådan stilles diagnosen 

Din læge kan hurtigt stille en diagnose på svamp i lysken, da kendetegnene for denne sygdom er så klassiske, at der ikke er meget at tage fejl af. Herudover vil det være en god idé, hvis der sendes en prøve af svampen, et såkaldt svampeskrab til et laboratorie for et endeligt svar.

Nogle typer af bakterieinfektioner og visse eksemer, kan til forveksling se ud som svamp. Det er derfor nødvendigt at faststille den rette diagnose, inden behandlingen sættes i gang.

Behandlingen 

Det er ganske let at behandle lyskesvamp, men det er vigtigt efter behandlingen at ændre livsstil, så risikoen for at svampen vender tilbage og inficerer huden mindskes.

Der er grundlæggende to måder at behandle en infektion af svamp i lysken, og det er enten med et svampemiddel, med såkaldte dermatofytter, der påsmøres lokalt på det angrebne område, mens den anden måde er, at gå tage en tabletkur, som er rettet mod svampen.

Hvis du oplever nogle af de ovennævnte symptomer, skal du med det samme tage kontakt til din praktiserende læge, så infektionen kan bremses og svampen slås ned. Det er ikke farligt at have svamp i lysken, men det kan være meget ubehageligt på grund af den stærke kløe samt svie. Nogle mennesker oplever også en forøget lugt fra området.

Tal med din læge om hvordan du lettest holder risikoen for endnu en infektion med svampe nede. Nogle af rådene er, at du skal gå i bad hver dag, og sørge for at rengøre dig grundigt i lysken om i området omkring pungen. Herefter skal du tørre dig nøje med et håndklæde, så du ikke får fugtige og varme området på underkroppen, hvor svampen kan angribe igen.

Skulle du igen få en infektion af svamp i lysken, vil du skulle gennemgå samme behandlingsforløb endnu en gang, hvor du skal få faststille en diagnose hos din læge og ved at få sendt et skrab af svampen ind til et laboratorie, hvorefter behandlingen kan begynde med enten et lægemiddel der påføres lokalt eller ved at spise en kur af tabletter, som vil slå svampen ned.

Der er altså intet at urolige sig for. Svampen kan ikke forringe forplantningsevnen eller på anden måde dig syg. Det værste der kan ske, er at den angrebne hud ændrer farve og begynder at drysse med skæl.