Betalingsmetoder
Levering

Testikelvridning

Testiklerne hænger løst inde i pungen, og i meget sjældne tilfælde vil en eller begge testikler vrides rundt om sig selv en eller flere gange, hvilket resulterer i, at stilken som testiklen hænger i, vil blive klemt sammen. Dette betyder, at blodkarrene vil blive afbrudt.

En vridning af testiklen kan forekomme i alle aldre, men rammer hovedsageligt mænd under 25 år.
Hos spædbarn vil en vridning af testiklen kun ses hos de drengebørn, der har en meget stor indre hinde, som ligger omkring drengens testikel. Nogle mener, at lidelsen kan opstå på grund af, at der er for meget plads, hvilket kan være grunden til testikelvridningen.

Gør testikelvridning ondt? 

En vridning af testiklen vil føles som en meget skarp smerte i den ene del af din pungen, og den berørte testikel vil blive øm, hæve op og ofte også blive trukket op af pungen.

Mange gange oplyses det, at kort før smerterne i testiklen, har der været sket et lille slag mod pungen, hvorefter det er begyndt at gøre ondt. Det er dog vigtigt at pointere, at testikelvridning ikke nødvendigvis behøver komme fra et slag mod pungen, og altså sagtens kan have andre årsager.

Spædbørn, hvis testikler endnu ikke har lagt sig på plads i pungen, kan også få testikelvridning.

Behandlingen af testikelvridning 

Den behandling der anvendes ved testikelvridning er operation. Indenfor 6 timer efter smerterne i testiklen er påbegyndt, skal operationen ske. Dette er for at redde testiklen. Hvis testiklen er uden blodtilførsel i for lang tid, vil den være i risiko for at skulle fjernes. Dette kan dog først faststilles under operationen, og varierer fra situation til situation.

Under operationen bliver testiklen bragt tilbage til sin oprindelige placering, og den klemme der har været af stilken og dermed blodkarrene ophæves. For at en vridning af testiklen skal undgås sker igen på den selvsamme testikel, vil kirurgen enten placere testiklen udenfor den indre hinde eller hvis testiklen besluttes at placeres indenfor den indre hinde, skal hinden i så fald indsnævres, så en eventuel ny vridning af testiklen ikke kan ske igen.

På den anden og uberørte testikel vil et lignende indgreb ofte foretages med det samme for at slippe for, at en vridning af testiklen skal ske på den testikel på et senere tidspunkt.

Efter operationen 

Der kan være en mindre chance for at evnen til at få børn forringes efter en testikelvridning.

Det er af yderste vigtighed at tage en snak med din læge, hvis du har spørgsmål omkring operationen eller behandlingen generelt set. Der kan være spørgsmål, der kommer frem efter operationen, og der er det en god idé at aftale en tid med din læge, så I kan tale tingene igennem, så du går derfra med svar på alle dine spørgsmål og en god fornemmelse i maven.

Ligeledes kan du samtale med din læge omkring, hvordan du i fremtiden optimerer dine muligheder for at få børn, hvis der er en chance for, at det er, hvad du ønsker for ude i fremtiden.

Som nævnt, vil en operation kunne indebære, at din forplantningsevne nedsættes i mere eller mindre grad, efter du har været udsat for en testikelvridning. Din læge vil kunne hjælpe dig og evt. din partner med de spørgsmål og funderinger, I måtte have for at få børn.

Risikoen for at testikelvridingen skal komme tilbage, efter du har været igennem operationen er meget små, da kirurgen har sikret sig, at det ikke skal kunne ske igen, hvilket også er årsagen til, at kirurgen også altid opererer den raske testikel, for kan du få testikelvridning på én testikel, er det også muligt, at det kan ske på den anden testikel.

Du kan også tale med din læge, hvis du ønsker at få anbefalet en god samlivsterapeut, som enten kan tage en snak med dig som barn eller også med dig og din eventuelle partner. I kan have tanker omkring, hvor samleje kommer til at føles, og om der er noget, I skal passe på. Måske har I bare brug for at finde kemien igen, og få mandens frygt lidt på afstand, og her vil en dygtig og erfaren terapeut, kunne vejlede og rådgive jer tilbage til et godt samliv, og hvis du som mand er enlig, gøre dig i stand til at leve igen, uden at være bange for, om det skal ske igen, for smerten i forbindelse med testikelvridning er stor.